3d knippen

3D knippen

3D knippen is het in stapjes kleiner knippen van een plaatje waarbij de delen steeds iets hoger op het andere plaatje wordt geplakt. Dit wordt heel veel gebruikt voor het maken van 3D wenskaarten
Je hebt een aantal dezelfde afbeeldingen nodig van een plaatje, 3D tape, een klein schaartje met een scherpe punt en wat lijm. Meestal worden de plaatjes gehaald van een speciaal 3D knipvel. Deze knipvellen hebben precies de juiste plaatjes om een leuk 3D effect te krijgen. Begin je net met deze techniek dan kun je het beste wat minder priegelige plaatjes nemen en dan bijvoorbeeld 4 laagjes maken. Ben je wat meer gevorderd dan is het echt een uitdaging om wat bewerkelijker plaatjes te gebruiken en die dan op te werken tot misschien wel 6 of 7 laagjes.
Je gaat als volgt te werk: je gaat eerst op je gemak het plaatje bekijken om te zien wat er op de afbeelding "naar voren" komt. Dan weet je ook wat je weg moet knippen. Dan ga je het eerste plaatje helemaal uitknippen en je plakt het met wat lijm op de kaart. Dan neem je het volgende plaatje en daarvan knip je bijvoorbeeld de achtergrond helemaal weg.

3D geknipte tulpen op een wenskaart Het gedeelte dat je overhoudt, leg je omgekeerd voor je op tafel en daar ga je kleine stukjes 3D foamtape op plakken. Dit doe je mooi verdeeld over de achterkant van het plaatje en niet te dicht bij de randjes. Dan maak je de beschermlaagjes los, keert het plaatje om en plakt het voorzichtig op de juiste plaats op het eerste plaatje. Je ziet dan dat het figuurtje op het plaatje al echt "los" komt van de achtergrond en ook echt naar voren staat. Dan bekijk je weer het plaatje en kijk je welk deel ervan nu weggeknipt moet worden. Denk aan oortjes die uitsteken, armpjes die iets vasthouden en dus daar weer voor moeten komen, enz. Op deze manier werk je laagje voor laagje naar voren toe.

Meer over 3D knippen

Nog een uitgewerkt voorbeeld van het zelf printen en uitknippen van een 3D plaatje om een wenskaart te maken vind je op de website knutselidee.nl op de pagina Kaart printen en 3D makenBijbehorende paginas

De volgende items horen ook bij deze pagina, of zijn er mogelijk bij te gebruiken.Algemeen